原料米の急騰対策が急務
This year, the temperature of the Deho period was higher than last year, and the environment was harsh, but I managed to clear it with the management of the field. Fortunately, there was a time difference. Because we only use new first-class rice or more, the price of raw rice will inevitably be quite expensive. If you use processed rice, etc., the burden will be significantly reduced, but the impact on the quality of alcohol is too great to use. We are limited to rice within a radius of 5 km, sticking to local rice. If you use processed rice, you can reduce the cost considerably, but you can’t use it because of the ritual. The rice polishing ratio is also very high, so it will be even more expensive. If you add it as it is to the selling price, it is easy, but just because the price of raw rice has more than doubled, it cannot be doubled by the previous price. If you limit it to only suitable rice, you can reduce the cost considerably, but if you limit it to Koshihikari’s special rice and aim for better sake quality, it is a rather difficult environment. In the past, I went all the way to Yamada, but I didn’t get good results. If Yamada is brewed in Hyogo Prefecture, you can get good sake quality, but due to different environments, it is important to stick to the appropriate place and the raw rice suitable for this place. I would appreciate it if there were various measures from the positioning as a food culture like in France, but I think that various support measures are needed somehow. A company’s self-help efforts are quite difficult. I would like to think of an urgent countermeasure.
今年、出穂期の気温は昨年よりも高く、環境は厳しいものでしたが、フィールドの管理でなんとかクリアしました。時期差が幸いしました。新米一等米の 以上しか使わないので、原料米の価格はかなり高くなります。加工米などを使用すると、負担が大幅に軽減されますが、酒質への影響が大きすぎます。半径5km以内の米に限定した地場米にこだわっています。加工米を使うとかなりコストを削減できますが、神事のため使用できません。精米歩合も非常に高いので、さらに高価になります。そのまま販売価格に転嫁すれば簡単ですが、原料米の価格が2倍以上になったからといって、販売価格を2倍にすることはできません。好適米だけに限定すれば、コストを大幅に削減できますが、コシヒカリの特製米に限定して、より良い酒の質を目指すと、かなり難しい環境になります。嘗て、全量山田まで、行った事がありましたが、環境適正からいい良い酒質にはなりませんでした。山田が兵庫県で醸造されれば、日本酒の品質は良好ですが、こちらでは環境が異なるため、敵地適正に拘った環境作りが大切です。フランスのように食文化としての位置づけから様々な対策があればありがたいのですが、何らかの様々な支援策が必要だと思います。会社自助努力だけてばこれだけの価格の急騰を解決する事は難しい状況になっています。早急な対策を考えたいと思っています。